Smartphone displays; de laatste trends

Quad HD display

Het display van een smartphone is de laatste jaren steeds groter geworden. Sinds 2010 is het display formaat met meer dan 50% toegenomen. De iPhone 4 had bijvoorbeeld een display van 4 inch terwijl het display van de iPhone 6 Plus maar liefst 5.5 inch groot is. De helderheid en scherpte van de display is ook steeds verder verbeterd. De resolutie van een gemiddeld smartphone display is sterk toegenomen. Dit komt doordat de smartphone steeds meer gebruikt wordt voor het bekijken van films en video’s. De vraag maar een scherper display is hierdoor groter geworden.

De scherpste displays die te vinden zijn op een smartphone beschikken nu over een Quad HD display. Dit is een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het is vier keer zoveel pixels als de 720p HD standaard. Smartphones zoals de Samsung Galaxy Note 4 en LG G4 hebben een Quad HD display. Dit is voor een smartphone een erg goede resolutie maar het verschil met 1080p HD is met het blote oog niet goed te zien. De betere resolutie zorgt echter voor een groter batterijverbruik. Dit leidt ertoe dat veel mensen zich afvragen of een Quad HD resolutie wel nodig is.

4K

4K is de scherpste resolutie die op de markt beschikbaar is. Bepaalde moderne smartphones beschikken over 4K video opname maar het is nog lang geen standaard. 4K wordt voornamelijk gebruikt in duurdere televisietoestellen en monitor displays maar in de nabije toekomst komen er ook 4K displays beschikbaar voor smartphones. De resolutie die met 4K wordt bedoeld is 3840 x 2160 pixels. Bij een display van 5,5 inch met een 4K resolutie betekent dit een pixeldichtheid van 806 ppi. Dit is bijna drie keer scherper dan het display van de iPhone 6.

Met de groei van de resolutie is ook de capaciteit van de batterij verbeterd waardoor de huidige batterijen meer capaciteit hebben voor de betere displays. Bepaalde producenten willen liever geen displays gebruiken met een te hoge resolutie. Iedere pixel op het display vraagt om energie waardoor een display met een hoge resolutie meer energie vraagt. Dit is nadelig voor de batterijduur terwijl het verschil met het blote oog niet meer goed zichtbaar is boven 600 ppi.

Zijn displays met een curve de toekomst?

De smartphones met een gebogen of curved display zijn nog op twee handen te tellen. Minder dan 1% van de smartphones heeft momenteel een gebogen scherm maar de verwachting is dat er meer smartphones een curved scherm krijgen. De bekendste smartphones met een curved scherm zijn de Samsung Galaxy Note Edge en de Samsung Galaxy S6 Edge. De verkoop van de S6 Edge is zelfs boven verwachting geweest waarna de productie verhoogd is. Voor LG zijn het de G Flex en G Flex 2 met een gebogen scherm. Blijft het bij deze smartphones of wordt een curved scherm de standaard voor smartphones?

Het voornaamste voordelen van een curved display zijn de mogelijkheden voor het afspelen van media en voor games. Door het gebogen scherm is het mogelijk om het display op een andere manier aan te raken dan iedereen gewend is. Dit geeft mogelijkheden voor game makers om de game anders te bedienen dan gewoonlijk. Er kunnen bijvoorbeeld knoppen aan de gebogen zijde worden vertoond waarmee de game bediend kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *