Prepaid vs abonnement: wat past bij jou?

De meeste mensen hebben tegenwoordig een abonnement maar dit is niet altijd nodig. Het is een afweging die je moet maken als je een telefoon koopt. Wil je liever een telefoon zonder bijbetaling waarvan de kosten over 1 of 2 jaar verspreid worden of betaal je liever voor de telefoon ineens? De huidige generatie smartphones zijn niet goedkoop. Prijzen van 500 tot 800 euro voor een smartphone zijn geen uitzondering. Niet iedereen heeft dit bedrag klaarliggen voor een nieuwe telefoon. De keuze voor prepaid of een abonnement heeft daardoor voornamelijk te maken met de bereidheid om het volledige bedrag voor een telefoon van tevoren te betalen.

Prepaid

Bij een prepaid koop je een telefoon en een simkaart. De simkaart maakt gebruik van beltegoed. Bij de aankoop van een simkaart ontvang je meestal een klein bedrag aan beltegoed. Als het beltegoed op is of als je meer beltegoed nodig hebt dan kun je dit opwaarderen. Het opwaarderen hoeft tegenwoordig niet meer met een beltegoedkaart maar is het ook mogelijk om een online betaling te doen. Met het beltegoed kan gebeld worden, sms’jes verstuurd of gebruikt worden voor internet. Het voordeel van een prepaid is dat je van tevoren weet hoeveel je kwijt bent voor het gebruik van de telefoon. Er zijn geen verrassingen achteraf door hoge telefoonrekeningen. Om deze reden wordt het veel gebruikt door jongeren die geen vast inkomen hebben.

Bij het kopen van een prepaid moet er een keuze gemaakt worden tussen de providers. Deze keuze is echter makkelijker dan bij een abonnement doordat er een ruimere keuze is. Het is ook makkelijk om over te stappen naar een andere provider. Je zit immers niet voor een vastgestelde periode aan een provider vast bij prepaid bellen. Dit vergroot de flexibiliteit maar er is ook een nadeel. De telefoon moet van tevoren gekocht worden. Voor de nieuwste modellen smartphones is dit meestal een aanzienlijk bedrag dat ineens betaald moet worden. Hiernaast is er minder keuze uit telefoons die beschikbaar zijn als prepaid. Het zijn voornamelijk de goedkopere modellen smartphones die aangeboden worden in een prepaid deal. De kosten voor bellen, sms’en en internetten zijn doorgaans hoger dan bij een abonnement.

Abonnement

Bij een abonnement krijg je een telefoon zonder bijbetaling of een telefoon met veel korting. Hiernaast krijg je er een simkaart bij. Het abonnement is een contract voor een vastgestelde periode waarbij je iedere maand minimaal het vaste bedrag betaalt. Voor dit bedrag krijg je een bundel waarmee je kunt bellen, sms’en en internetten. Het is mogelijk om meer te gebruiken maar hier wordt de rekening hoger door. De kosten voor het bellen buiten de bundel zijn hoger dan binnen de bundel.Een gedeelte van het bedrag dat je maandelijks betaalt is voor de telefoon. De korting die gegeven wordt op de telefoon wordt in het maandbedrag door de provider terugverdiend. Dit is ook de reden dat een contract voor minimaal 12 maanden afgesloten moet worden. Tijdens deze periode ben je gebonden aan de provider. De enige mogelijkheid om over te stappen naar een andere provider is door het contract af te kopen. Bij een abonnement zijn meer telefoons beschikbaar dan bij prepaid deals. De nieuwste modellen worden zonder bijbetaling aangeboden of voor een kleine vergoeding. Het bellen met een abonnement is goedkoper dan bellen via een prepaid simkaart. Er is echter minder flexibiliteit. Je zit voor een langere periode aan de provider vast door het abonnement terwijl je bij prepaid bellen kunt overstappen wanneer je wilt.

Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een keuze maakt:

  • Hoeveel kan ik vooraf betalen voor een telefoon?
  • Wil ik een één- of tweejarig contract aangaan?
  • Hoeveel gebruik ik de telefoon?
  • Welke telefoon wil ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *