NFC gebruik in smartphones

Near Field Communication, ook wel bekend als NFC, is een contactloze communicatietechnologie die gebruikt wordt om data over korte afstanden tussen twee apparaten te versturen. Dit wordt gedaan met behulp van radiosignalen en wordt inductieve koppeling genoemd. Door deze koppeling is het mogelijk om data te versturen op een afstand tot circa 10 centimeter. NFC is gebaseerd op de RFID technologie. Het verschil is dat NFC op een kortere afstand opereert. Een NFC chip wordt voornamelijk bedoeld voor smartphones maar het kan ook in andere apparaten gebruikt worden.

NFC of Bluetooth?

De technologie van NFC en Bluetooth lijkt op elkaar maar het is toch anders. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Bluetooth en NFC. Het grote verschil is de afstand waarop de technologie werkt. Bij Bluetooth kan dit tot 10 meter zijn terwijl de afstand van NFC vaak niet meer dan 10 centimeter mag zijn. Door de kleinere afstand van waarop NFC technologie werkt is de veiligheid groter. Het verzenden van data met NFC is trager maar het verbruikt ook minder energie. Hiernaast hoeven twee apparaten voor NFC niet eerst met elkaar gekoppeld te worden zoals het geval is bij Bluetooth. De verbinding tussen twee apparaten wordt bij een NFC verbinding direct gelegd als de apparaten zich op een korte afstand tot elkaar bevinden.

Gebruik van NFC

Met NFC is het mogelijk om snel data te versturen tussen twee NFC apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld tablets zijn of smartphones. De meeste moderne smartphones beschikken over NFC technologie. Verschillende soorten data kan verzonden worden met de NFC technologie zoals documenten, afbeeldingen, muziek en video’s maar ook andere gegevens. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om te betalen met NFC. Door creditcard informatie op te slaan op de smartphone kunnen met behulp van NFC betalingen gedaan worden. De betaling kan vervolgens uitgevoerd worden door de smartphones kort voor of tegen een NFC receiver te houden.

NFC betalingen en veiligheid

Aangezien NFC een technologie is waarbij data draadloos verzonden wordt tussen twee apparaten is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid. Als data draadloos verzonden wordt dan is er altijd het gevaar van onderschepping van de gegevens door kwaadwillenden. Bij NFC wordt de data echter via een veilige RF verbinding verzonden en wordt de data met een encryptie verzonden. Het onderscheppen van de data is hierdoor erg moeilijk. Hiernaast werkt NFC op een zeer korte afstand zodat niemand vanaf afstand de verbinding kan onderscheppen. Als iemand de data wil onderscheppen dan moet deze heel erg dichtbij zijn. Bij veel mobiele betaalsystemen die met NFC werken is een bevestiging nodig door middel van een vingerafdrukscanner. Dit verhoogt de veiligheid doordat alleen de eigenaar van de smartphone de betalingen kan verrichten. Als er geen bevestiging nodig is dan is er een mogelijkheid dat iemand contactloze betalingen kan verrichten met de smartphone. Dit is alleen het geval als er geen beveiliging is ingesteld op de smartphone zoals een pincode of vingerafdruk. Het blijft hierdoor belangrijk om een pincode of vingerafdruk te registeren en een automatisch slot zodat niemand ongewenst toegang krijgt tot de smartphone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *