Een smartphone kopen vereist wat voorbereiding. Welke smartphone past het beste bij je? Hoe groot mag de smartphone zijn en welke resolutie wil je? Welke besturingssysteem bevalt het best en is een fysiek toetsenbord nodig? Voor het beantwoorden van deze vragen is hieronder een handleiding te vinden.

Formaat en vorm

Het formaat en de vorm van een smartphone bepaalt hoe lekker deze in de hand ligt. Een smartphone met een groot formaat is niet met één hand te bedienen. Als je een smartphone niet met twee handen wilt bedienen dan is een groot formaat smartphone niet verstandig. Neem dan een smartphone die met één hand bediend kan worden. Dit zijn vaak smartphones met een display formaat tot 4,5 inch alhoewel grotere smartphones features kunnen hebben voor het bedienen met één hand. De iPhone 6S is hier een voorbeeld van. Een smartphone met een groot display is beter geschikt voor video’s, games en internetten. Door het grotere display is immers alles duidelijker zichtbaar. Het nadeel van een grote smartphone is dat deze meer ruimte in beslag neemt in de tas of broekzak. De keuze voor het juiste formaat is voor iedereen anders.

Resolutie

De resolutie van de gemiddelde moderne smartphone is sterk toegenomen de laatste jaren. De keuze is dan vaak tussen een scherp beeld of een nog scherper beeld. Soms is het verschil zelfs zo klein dat het niet met het blote oog te zien is. Veel smartphones hebben een 1080p resolutie van 1080 x 1920 pixels. Lagere resoluties zoals 720p komen ook veel voor maar dit is niet meer de standaard. Er zijn tegenwoordig veel Quad HD smartphones met een 1440 x 2560 resolutie en de 4K resolutie is op komst. Bekijk bij het kiezen van een smartphone de pixeldichtheid of ppi. Dit zijn het aantal pixels per inch. Een pixeldichtheid van meer dan 400 tot 500 ppi is niet nodig maar minder dan 300 ppi wordt niet meer gezien als een scherp beeld.

Besturingssysteem

Op elke smartphone is het mogelijk om te internetten, muziek te luisteren, apps te gebruiken maar op welke manier dit gedaan is anders. Hoe bepaalde taken door de smartphone uitgevoerd worden hangt af van het besturingssysteem. Er zijn verschillende besturingssystemen die gebruikt worden op smartphones. Android, iOS en Windows Phone worden het meest gebruikt. Je komt er alleen achter welk besturingssysteem het beste bij je past door het uit te proberen. De functionaliteit komen vaak overeen maar de user interface verschilt enorm. Door het uit te testen kom je erachter welke je het meest bevalt.

Toetsenbord

Smartphones beschikken vaak over een virtueel toetsenbord maar er zijn ook smartphones met een fysiek toetsenbord. Dit zijn meestal Qwertytoetsenborden. Er zijn gebruikers die nog steeds een voorkeur hebben voor deze toetsenborden alhoewel de populariteit is afgenomen. Het voordeel van een fysiek toetsenbord is dat het makkelijker is om te typen zonder te kijken. Zodra er gewenning is aan het toetsenbord werkt het ook sneller. Het nadeel is dat een smartphone met toetsenbord doorgaans dikker is en het display kleiner. Een virtueel toetsenbord kan hiernaast aangepast worden wat niet het geval is bij een fysiek toetsenbord.

Abonnement

Een abonnement is de meest gekozen optie om te kunnen bellen. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van prepaid bellen. De kosten voor bellen zijn lager en de betaling geschiedt niet vooraf maar pas als de maand afgelopen is. Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone dan wordt er veel korting gegeven op het toestel. De “korting” op het toestel is bij het abonnement in het maandtarief verwerkt. Het is hierdoor mogelijk om een smartphone zonder bijbetaling te krijgen bij een abonnement. Let op de volgende punten bij het kiezen van een abonnement:

  • Het maandtarief
  • De eventuele kosten voor het toestel
  • De contractperiode
  • De tarieven van bellen, sms’en en dataverbruik binnen en buiten de bundel
  • Het aantal belminuten, sms’jes en mb’s
  • Of belminuten meegenomen kunnen worden naar de volgende maand