iPhone SE vs 6S: vergelijking van de iPhone modellen

Zit je twijfelen over welke iPhone je moet kopen? Het is ook niet makkelijk maar eerder moeilijk om een goede iPhone uit te kiezen die precies past bij wat je nodig hebt. Er zijn verschillende modellen te koop op dit moment. Dit zijn de iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus en sinds kort ook de iPhone SE. Op 21 maart 2016 is de iPhone SE tegelijk met de 9.7 inch iPad Pro gepresenteerd. De iPhone SE staat voor Special Edition wat erop duidt dat het om een eenmalige introductie gaat en geen model dat steeds opnieuw verbeterd wordt. Ga je voor dit nieuwe model of kun je beter een ander model zoals de iPhone 6S kiezen?

Verschil tussen de iPhone SE en 6S

Na de iPhone 5S uit 2013 is de SE de eerste iPhone smartphone met een 4 inch Retina display. Het heeft een tijdje geduurd maar het nieuwe model is eindelijk gepresenteerd. De nieuwe De iPhone SE wordt goedkoper in de markt gezet dan de grotere iPhone 6S en 6S Plus. Dat is toch wel wat verrassend aangezien de iPhone SE over behoorlijke hardware beschikt dat voor een 4 inch iPhone ongekend is. De marge op de iPhone SE ligt ook aanzienlijk lager dan bij de 6S. Apple heeft de keuze gemaakt om de smartphone hetzelfde ontwerp te geven als de iPhone 5S modellen. Het design en de vorm van de behuizing zijn dus niet vergelijkbaar als met de iPhone 6S zoals veel analisten van tevoren dachten.

Display

Een iPhone met 4 inch Retina display richt zich op gebruikers die een 4 inch smartphone willen en het is dan ook voor een geheel andere doelgroep bedoeld. Er is nog steeds een groep consumenten die geen grote smartphone wil. Een kleiner display kan nog met één hand bediend worden terwijl dit met een groot display niet meer mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld niet met de iPhone 6S dat een 4,7 inch display heeft. De iPhone 6S Plus heeft een nog groter display van 5,5 inch. De iPhone 6S is 0,7 inch groter van formaat en de iPhone 6S Plus 1,5 inch.

Hardware

De hardware van de iPhone SE is bijna gelijk aan de iPhone 6S. Dit hadden veel mensen niet verwacht. Het is toch een kleiner toestel waardoor verwacht werd dat de hardware van een mindere kwaliteit zou zijn. Dat is gelukkig niet het geval. Op het gebied van prestaties en snelheid is er geen verschil. Dit komt doordat de iPhone SE wordt aangestuurd door dezelfde krachtige en efficiënte 64-bit A9 SoC als de iPhone 6S. Net zoals de grotere broer heeft de iPhone SE ook 2GB werkgeheugen. De batterij heeft minder capaciteit maar aan de andere kant is het display ook kleiner waardoor dit geen probleem is. De batterijduur is zelfs langer dan die van de iPhone 6S. De smartphone is uitgerust met Touch ID en draait ook op iOS 9.3. De 6S Plus draait op iOS 9 maar na aankoop kan het besturingssysteem direct geüpdatet worden naar de laatste versie van iOS. De iPhone SE is verkrijgbaar in een 32 en 64GB. De iPhone 6S ook maar deze is ook beschikbaar in een 128GB versie. Touch ID is present maar 3D Touch technologie niet zoals in de iPhone 6S. Dit is een nieuwe feature waardoor het toestel voelt hoe hard er gedrukt en geveegd wordt op het display. Als je het nog nooit gebruikt hebt dan zul je het niet missen maar het is wel een extra wat de iPhone SE niet heeft. Het Apple Pay betaalsysteem kan benut worden op de iPhone SE met behulp van de ingebouwde nfc chip. In Nederland is het nog niet beschikbaar maar daar zal in de toekomst ongetwijfeld verandering in komen.

Camera

De SE smartphone heeft twee camera’s. Voor de SE heeft Apple ervoor gekozen om dezelfde sensor te gebruiken als in de 6S. Er is een 1,2 MP frontcamera aanwezig waarmee scherpe selfies gemaakt kunnen worden. Retina Flash is één van de features die deze camera heeft. Met Retina Flash werkt het display als een flitser doordat het snel heel fel wordt. De hoofdcamera is de 12 MP iSight camera aan de achterzijde. Zoals altijd is dit één van de betere camera’s op de markt. De iPhone SE beschikt ook over de Live Photos feature waarmee een paar seconden video opgenomen wordt voor en na het schieten van een foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *