iOS 8 of Android Lollipop?

Op het gebied van besturingssystemen voor smartphones gaat het al jaren tussen de twee meest gebruikte besturingssystemen: iOS en Android. De strijd tussen de twee begon al in 2008 maar tot vandaag de dag is er nog geen concrete winnaar. Het gaat nu tussen de 8e versie van iOS en Lollipop (5.0) van Android. Beide bieden veel mogelijkheden maar welke is de beste?

Design: iOS vs Android

iOS en Android zijn door de jaren heen vele malen gewijzigd van design. De user interface wordt iedere keer beter zodat deze er zo goed mogelijk uitziet. Het design van iOS is altijd gericht geweest op een makkelijke gebruikservaring. Voor iemand zonder ervaring met smartphones is iOS één van de makkelijkste besturingssystemen. Android aan de andere kant heeft meer mogelijkheden voor aanpassingen. De laatste versie van Android is 5.0 Lollipop. Het design is veel veranderd ten opzichte van de KitKat voorganger. Er zijn diverse stijlen voor de user interface beschikbaar.

Specificaties: iOS vs Android

De specificaties van van twee besturingssysteem liggen dicht bij elkaar. Android staat weer op gelijke voet met iOS na het toevoegen van support voor 64-bit. Dit was al langer beschikbaar in iOS. De snelheid van iOS is verbeterd door het gebruik van de ART engine. Dit maakt iOS sneller dan ooit tevoren. Android is echter verre van langzaam waardoor het een close call is welke specificaties beter zijn.

Smartwatch: iOS vs Android

iOS en Android worden niet alleen gebruikt op smartphone maar ook op smartwatches. Voor Apple is het de Apple Watch en voor Android is het de Android Wear. iOS op de smartwatch draait om de digitale kroon. Deze is het middelpunt van het besturingssysteem en wordt gebruikt om de watch te bedienen. Het heeft hiernaast een touch screen om functies en apps in te schakelen. Android Wear heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden. Beide besturingssytemen hebben een link met de besturingssystemen op de smartphone. Berichten worden bijvoorbeeld gesynchroniseerd tussen beide apparaten.

Android Auto vs CarPlay

CarPlay en Android Auto worden in de toekomst steeds vaker gebruikt in auto’s. De mogelijkheden zijn ongeveer hetzelfde. Ze kunnen met spraak bediend worden, berichten worden getoond en op het ingebouwde display is meer informatie te vinden. Zo is het zelfs mogelijk om Android Auto en CarPlay te gebruiken als navigatiesysteem.

Google Wallet en Apple Pay

Apple Pay is het betalen van de toekomst volgens Apple. Met Apple Pay is het mogelijk om draadloos met de iPhone te betalen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de NFC technologie in de iPhone. Zoals met veel dingen heeft ook Android een betalingssysteem, Google Wallet. Het is met Google Wallet mogelijk om met de Android telefoon te betalen en zelfs te pinnen.

Conclusie

Het is moeilijk om een echte winnaar tussen de twee besturingssystemen aan te wijzen. Dit komt doordat Android en iOS beiden een uitstekend product aanbieden. Apple heeft met iOS vooral de aandacht gelegd op de gebruiksvriendelijkheid terwijl Android voor meer aanpassingsmogelijkheden zorgt. De keuze voor één van de besturingssystemen heeft meer te maken met de persoonlijke voorkeur dan met de resultaten uit de vergelijking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.