8 Tips voor het maken van foto’s met de smartphone camera

Een smartphone kan tegenwoordig niet meer zonder een goede camera. In de moderne smartphones wordt dan ook steeds meer aandacht besteed aan de camera. Het aantal megapixels en de features van de camera’s worden ieder jaar verbeterd. Aangezien de digitale fotocamera steeds vaker in de kast blijft liggen is het belangrijk dat je goede foto’s leert te maken op de smartphone. Het foto’s maken op de smartphone is een kunst op zich. Daarom is het essentieel om het uiterste uit de smartphone camera te halen. Lees verder en lees hoe makkelijk het is om fantastische resultaten te behalen uit de smartphone camera.

1. Gebruik de zoom niet

Door het gebruiken van de zoom op de camera gaat de kwaliteit snel achteruit. Wat veel mensen niet weten is dat het beter is om de foto achteraf te croppen. Een smartphone camera met bijvoorbeeld 8 megapixels heeft meer pixels dan je op de smartphone kunt zien. Door achteraf de foto te croppen worden deze pixels beter zichtbaar en is de foto van een betere kwaliteit dan wanneer er ingezoomd is.

2. Houdt de camera stabiel

De meeste moderne smartphone beschikken tegenwoordig over optische beeldstabilisatie maar dan nog is het belangrijk om de camera stabiel te houden. Dit voorkomt dat de foto’s minder scherp worden door bewegingen. Strek bijvoorbeeld je armen niet uit tijdens het maken van de foto’s maar houdt de smartphone op een vaste ondergrond.

3. HDR modus

HDR is een techniek waarbij zeer heldere maar ook erg donkere plekken goed worden weergegeven. Dit wordt bereikt door meerdere foto’s tegelijk te nemen met verschillende belichtingstijden. Deze foto’s worden vervolgens samengevoegd tot een enkele foto. Als HDR ingeschakeld is dan kun je meestal kiezen tussen de normale foto of de foto met HDR. Gebruik HDR voor portetten in zonlicht, landschappen en plekken met weinig licht en opvallende voorwerpen. Gebruik HDR niet voor foto’s met bewegende elementen, plekken met veel kleuren en hoge contrast foto’s.

4. Maak gebruik van geavanceerde foto apps

Niet iedere smartphone heeft een goede camera app waarmee je foto’s kunt aanpassen. Er zijn verschillende apps die je dan kunt downloaden voor het bewerken van foto’s. Een bekende camera app waarmee je meer controle hebt over de resultaten is Snapseed. Een app zoals deze heeft veel meer mogelijkheden dan de standaard filters die iedereen gebruikt op Instagram.

5. Gebruik de flitser niet

De meeste flitsers zorgen voor een sterke lichtbron waardoor alles beter zichtbaar wordt maar het nadeel is dat de kleuren anders vertoond worden. De temperatuur van de kleuren worden onnatuurlijk als de flitser wordt gebruikt. Probeer een andere lichtbron te gebruiken dan de flitser indien mogelijk.

6. Maak de lens schoon

Doordat de lens van een smartphone camera niet bedekt is kan deze snel vies worden. Het resultaat is wazige en donkere foto’s zonder dat je het doorhebt. Veeg de lens schoon met je shirt voor je foto’s maakt of gebruik een microvezel doekje.

7. Gebruik of verwijder lensflare

Lensflare is een fenomeen dat veroorzaakt wordt door een sterke lichtbron zoals de zon. Het is meestal te zien als een vlek of ronde vorm op de foto. De lensflare kun je gebruiken op de foto als je weet hoe dit moet maar je kunt het ook volledig verwijderen. Dit doe je door je hand om de camera van de smartphone te houden zodat de lichtbron minder de lens bereikt.

8. Test de fotomodus

Een smartphone camera beschikt meestal over verschillende modi waarmee je foto’s kunt maken. Dit zijn bijvoorbeeld de zwart/wit modus en de panoramamodus. Door de verschillende modi uit te testen weet je welke modus het beste past bij de situatie. Je bent dan voorbereid om dat ene speciale moment goed op de foto vast te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *